keskiviikko 29. elokuuta 2012

PH

 

Yllättäen rupee tekeen mieli kirjottaan esim blogia tähän aikaan vuorokaudesta, ku toinen vaihtoehto olis koulutehtävien tekeminen. 

Nää on näitä hetkiä, ku alotan kirjottaan ilman sen suurempia ajatuksia lopullisesta tekstin sisällöstä. 

Mut lähiaikoina on ollu puhetta Pyhästä Hengestä useampaan otteeseen eri tilanteissa ja tänään lukasin Billy Grahamin kirjasta ”Tänään on toivoa” tälle päivämäärälle kirjotetun tekstin, joka myös puhuu tuosta aina yhtä ihanasta PH:sta.
Pätkä Grahamin tekstistä menee näin:

”Kun merenkäynti on ankaraa, gyroskooppi auttaa pitämään laivan vakaana. Vaikka aallot voivat kohota hyvinkin korkeiksi, gyroskooppi auttaa tasapainottamaan alusta ja se pysyy jokseenkin vakaana ja tasapainossa. Kapteenin selitystä kuunnellessani ajattelin, kuinka suuresti gyroskooppi muistuttaa sydämessämme asuvaa Pyhää Henkeä. Antaa elämän myrskyjen pauhata. Antaa vihollisemme saatanan hyökätä tulvavesien lailla. Antaa surun, kärsimysten, kiusausten ja koettelemusten aaltojen hyökätä kimppuumme. Kaiken keskellä sydämessämme asuva Pyhä Henki pitää sielumme tasapainossa ja rauhallisena. Hän lohduttaa meitä Jumalan läsnäololla ja vakuuttaa meille, että Jumalan lupaukset ovat tosia.”

Joh.14:26-27:
Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.
"Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.

Oon siteerannut tota kohtaa Raamatusta monia kertoja, mut tähän tekstiin se sopii ku nenä päähä ja tuli het mielee, ku luin Grahamin ajatuksia.

Niin se vaan on, että meit ei tänne maanpäälle ole todellakaan jätetty oman onnemme varaan, vaan meille annettiin aika huikee PH. Lukekaapa ihan huviksee uudelleen tuo Johanneksen evankeliumin kohta ja miettikää kaks kertaa, että mitä siinä tosissaan sanotaan.

Siihen on sisällytetty monta hyvää pointtia, joita ei sovi unohtaa. Meillä on puolustaja, mistä ainakin mulle nousee ensimmäisenä mieleen tilanteet, millon ollaan tiukan paikan edessä, joko verbaalisesti, henkisesti tai fyysisesti. PH muistuttaa meidän mieleen oikeita sanoja/asioita, kun niitä kipeimmin tarvitaan, se antaa meille rauhan sydämeen ja sitä kautta ajatusmaailmaan, kun sitä tarvitaan. Rohkeutta meille on myös luvattu Jeesuksen nimessä antaa.

Pyhä kolmiyhteisyys on vaan niin tiivis paketti, että jos yhden irrottaa kokonaisuudesta, niin koko paketti menettää merkityksensä. Pyhä Henki silti jää monesti taka-alalle keskusteluissa ja opetuksissa. Mikä mielestäni on äärimmäisen harmi.

Ite ties kuinka monenteen polveen helluntailaisena, osasin kertoo mikä on Pyhä Henki, varmaan jo joskus 6-vuotiaana. Armolahjat on ollu tuttui kanssa pienestä pitäen, ja musta tuntu aina hassulta, jos jollekkin mua vanhemmalle ne oli vieraita. Ryttylässä Kansanlähetysopistolla huomasin sen, kuinka sellasia ihmisiä on paljon, joille Pyhä Henki ja sen toiminta on vierasta. Paljon asiaa sillon mietin ja ihmettelin, miks luterilaisella puolella opetus aiheesta on jääny vähemmälle, vaikka Raamatussakin siitä puhutaan mun mielestä jopa paljon. Sit jossain vaiheessa sen keksin, että monissa yhteisöissä on niin sanotusti ”Pyhän Hengen pelko”. Pelätään, että touhu lähtee käsistä ja armolahjat alkaa toimia valtoimenaan seurakunnan keskuudessa.

Mietinpähän vaan, että kuinka mikään voi lähtee käsistä, jos toiminta ei oo kunnolla vielä edes alkanu? (ymmärtäkää tää oikein :D)

Jos Raamatun mukaan Pyhän Hengen vaikutusta omaan elämään ja armolahjoja rukoilee, niin ei siinä kovin pieleen voi mennä. Sosiaaliset paineet on joissain vapaidensuuntien piireissä kovat ja niistä oon harmissani, mut senpä takia jokasen olis hyvä itse Jumalansa edessä miettiä ja rukoilla myös näitä asioita, jotta Herran tahto vois tapahtua tälläkin osa-alueella. 

Paavalikin sanoo 1.Kor.12:1, että ” Veljet, haluan teidän olevan selvillä Pyhän Hengen lahjoista.”

Tää aihe olis yks niistä, joista voisin vaan puhua ja puhua, mut kehotan teitä jokasta, joka tän tekstin lukee, lukemaan Raamatusta Pyhästä Hengestä, jotta sunkin rukous elämä ja uskon elämä vois olla virvoittuneempaa.

Jumalalla on meille kaikille niin paljon annettavaa, mutta vaikee on mitään antaa, jos ei oteta vastaan.  

(tulipas taas paasaus, mut niin se vissii menee, että sitä suu puhuu, mitä sydän on täynnä ;))

5 kommenttia:

  1. Pyhän Hengen pelko on tuttua ja sitä on paljon myös vapaissa suunnissa. Toisaalta ymmärrän, että pelätään kontrollin menetystä jollekin suurelle voimalle, jonka toimintaa ei täysin käsitetä. Ja se on aiheellista, näkeehän mitä kaikkee kristillisellä kentällä (ehkä just erityisesti vapaissa suunnissa) on tapahtunu historian saatossa "PH:n vikutuksesta", mutta kuitenkin hedelmä kertoo jostain ihan muusta.. Tulee olla valveilla...mikä johtaa helposti liikaan varovaisuuteen.

    Tässä tarvittais mun mielestä srk:iin lisää tervettä opetusta PH:stä, niin että voitais oppia tunnistamaan hänen toiminta kaikesta sielullisuudesta ja rohkeesti ottaa uskon askelia siihen suuntaan mihin PH johdattaa.

    (tulipas pitkä kommentti. on tullu mietittyy tätä aikasemminkin..;))

    VastaaPoista
  2. Pitää paikkansa, että pelko on osittain myös aiheellista, mutta niinku itsekkin sanoit, niin näistä "turhista" pelkotiloista päästäis pikkuhiljaa eroon nimenomaan terveen ja Raamatun mukasen opetuksen kautta, niin vapaissa suunnissa, kuin luterilaisellakin puolella. Voiski alkaa aktiivisemmin rukoileen PH:n terveen opetuksen puolesta. :D

    VastaaPoista
  3. Muuten, tähän liittyvä terveoppinen ja sopivasti helluntailaisia ajatuksia vavisuttava opetus Olavi Peltola: usko, hurmos ja armolahjat http://www.kolumbus.fi/rov.o.peltola/puheet.html
    kuunnelitiin tää sopivasti viime solussa. :)

    VastaaPoista
  4. Pitääkin kuunnella kun kerkiää oikee keskittyy :) tnx!

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.