tiistai 15. toukokuuta 2012

Isä Meidän



Rukoilkaa siis te näin: 
Isä meidän, joka olet taivaissa! 
Pyhitetty olkoon sinun nimesi;
tulkoon sinun valtakuntasi; 
tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niinkuin taivaassa;
anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme;
ja anna meille meidän velkamme anteeksi, 
niinkuin mekin annamme anteeksi meidän velallisillemme;
Äläkä saata meitä kiusaukseen; vaan päästä meidät pahasta, 
sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. 
Amen.
(Matt.6:9-13)

Ja kuinka usein tääkin rukous tulee vain lausuttua muiden mukana siinä tietyssä rytmissä, kuitenkaan ajattelematta lainkaan, mitä siinä oikeesti sanotaan.

Eipä Jeesus ihan turhaan sanonu vuorisaarnassa, "Rukoillessanne älkää hokeko tyhjää niin kuin pakanat, jotka kuvittelevat tulevansa kuulluiksi, kun vain latelevat sanoja.”(Matt:6:7)

Siksipä haluun avata hiukan kyseessä olevaa rukousta pala palalta, jotta se on entistä helpompi sisäistää.

Isä meidän, joka olet taivaissa!
-         Tiedetään ketä rukoillaan ja itselleni se muistuttaa aina siitä, että vaikka biologinen isä suhde ei olis täysin   kunnossa, niin meillä on Isä taivaassa, jota saamme kutsua isäksi ja joka pitää meistä huolta, kuten biologisen isän kuuluis pitää lapsistaan.

Pyhitetty olkoon sinun nimesi.
-         Hyvä on muistaa, että Isä ketä rukoilemme, on Pyhä sanan täydellisessä merkityksessä. Se, että pyhitämme Jumalan nimen tarkoittaa muun muassa sitä, että kunnioitamme Häntä ja kaikkea mitä Hän on meidän hyväksi tehnyt. Myös Jumalan suuruus korostuu tässä kohtaa rukousta.

Tulkoon sinun valtakuntasi.
-         Jumalan läsnäoloa ja vaikutusta jo tässä maailmassa. Vaikka tuntuu, että pahan voimat vahvistuu niin saadaan luottaa, että Isä pitää kaiken käsissään. Rukouksessa pyydämme, että Hänen tekonsa meissä saisi vahvistua, sillä valtakuntaa ei kukaan muu tuo, kuin Jumala yksin Pyhän Henkensä kautta.

Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.
-         Vastoin epäilyjämmekin saamme luottaa siihen, että Jumalan tahto on meille parhaaksi. Usein ymmärrämme vasta myöhemmin Jumalan tarkoituksen, joskus jäämme kokonaan vaille vastausta. Vaikka emme käsitäkään aina Jumalan ajatuksia, saamme silti turvautua Hänen sanansa lupauksiin ja rukoilla rauha sydämessä, että tapahtukoon sinun tahtosi.

 Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme.
-         Tää opettaa meitä olemaan kiitollisia kaikesta siitä, mitä me saadaan. Niin usein muun muassa ruoka ja puhdas juomavesi on meille itsestäänselvyys, mutta nekin on lahja Jumalan. Ja myös ihminen saa nöyrtyä Jumalansa eteen ja tajuaa, ettei pärjäisi ilman Isän huolenpitoa tässä maailmassa.
  
Ja anna meille meidän velkamme anteeksi, niinkuin mekin annamme anteeksi meidän velallisillemme
-         Me ollaan saatu anteeksi, joten annetaan myös me anteeksi. On paljon helpompi ja kevyempi elää anteeks saanena ja anteeks antaneena.

Äläkä anna meidän joutua kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.
-         Jumala ei ketään kiusaa, mutta tässä pyydetään, että Jumala varjelis meitä maailman ja oman lihamme houkutuksilta, joita kohdataan päivittäin. Herralta saamme voiman vastustaa paholaisen asettamia koukkuja, joita ei välttämättä itsekkään edes huomata aina. Kristittyinä meidän kuuluu vastustaa syntiä, jotta voimme antaa hyvää promoo Jumalalle :)

Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia, iankaikkisesti AAMEN
 Sinun, Herra, on suuruus ja voima, kunnia, kirkkaus ja valta, sillä sinun on kaikki, mitä on taivaassa ja maan päällä. Sinun on kuninkuus, sinä olet kaikkea muuta korkeammalla. (1.Aik.29:11)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.