sunnuntai 6. toukokuuta 2012

sin,synd,pecado,peccato,sünde...

Puhe on siis synnistä, mut rupesin miettiin, että mites muuten synnistä voi ees kirjottaa mitään. Kyllähän sen suullisesti osaa selittää asiasta kysyvälle, että synti on Jumalan tahdon vastainen asia. Ja niinhän se onki, mut jotenki tuntuu ettei se kyllä nyt kata ihan kaikkea. Se on jotenkin niin iso sana, että sen sisälle kätkeytyy pieniä ovelia asioita, mitkä ei aina tuu päivänvaloon. 

Kyllähän ihminen osaa olla tekemättä ”isoja syntejä”, tappaa, varastaa tai raiskata jonku. Mut sit on näitä ”pieniä syntejä”; valehtelu, kateus, himot… 

Kysynpähän vaan, että millä periaatteella me määritellään isot ja pienet synnit?

Jeesus vuorisaarnassaan opetti näin:
 Matt.5:21-22
"Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: 'Älä tapa.' Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion.
Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: 'Senkin hölmö', on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen.

Jeesus aika hyvin taitaa kumota tän isojen ja pienten syntien luokittelun. Sen mitä me ihmiset aatellaan olevan pientä ja ”eihän tää vahingoita ketään” – ajatuksella varustettua, on jo Jumalan silmissä synti isolla S:llä!
Kaikki mikä erottaa meitä Jumalasta, ei oo hänen mielensä mukasta ja siitä on erittäin tarpeellista päästää irti, jo ihan itsemmekin vuoksi. 

Tosin Raamatussa on myös tällainen jae:
1.Joh.5:17
Kaikki vääryys on syntiä, mutta sellaistakin syntiä on, joka ei johda kuolemaan.

Synnillä on seurauksensa, aina. Ei välttämättä kovin suoralla syy-seuraus- suhteella, mutta joko sen tuntee itessään tai lähimmäiset saa kokee seurauksen tavalla tai toisella. Kannattaa kuitenki tarkkailla omaa elämää taaksepäin ja miettiä, että kuinka sun tekemä synti on vaikuttanu. Ja tee se ihan rehellisesti Jumalan edessä. Itelleen kyllä pystyy valehteleen ja uskotteleen vaikka ja mitä, mut Jumalalta ei mitään pysty piilottaan.

Hepr. 4:13
Jumalalta ei voi salata mitään. Kaikki, mikä on luotu, on avointa ja alastonta hänelle, jolle meidän on tehtävä tili.

Veikkaan että huomaat sellasia asioita, mitkä ois voinu jättää tekemättä, jotta kaikilla olis parempi olla. Onneks tää uskovan elämä on jatkuvaa kasvua ja parannuksen tekoa. Aina on vara parantaa oman elämänsä laatua tavalla jos toisellakin. 
Itse haluan mennä useastikkin Jumalan läpivalaisuun, jotta Hän sais näyttää ne kohdat mun elämässä, mitkä Hänen mielensä mukasia ei ole ja yhdessä saatais ne prosessoida.
(Vinkki: älä yritä yksin prosessoida niitä, tulee vaa huonoo jälkee, jos jälkee ollenkaa.)

Room.6:15-16
Kuinka siis on? Saammeko tehdä syntiä, koska emme ole lain alla, vaan armon alla? Pois se!
Ettekö tiedä, että kenen palvelijoiksi, ketä tottelemaan, te antaudutte, sen palvelijoita te olette, jota te tottelette, joko synnin palvelijoita, kuolemaksi, tahi kuuliaisuuden, vanhurskaudeksi?

Tänä päivänä armon hyväkskäyttö on vallannu alaa aivan liikaa. Mutta ei myöskään liika synnintunnon ihannoiminen oo välttämättä kovin rakentavaa, joten senpä takia laitan pari paljon puhuvaa kohtaa loppuun, jotta voitte hyvällä mielellä mennä nukkuun ;)

Room. 5:20 
Laki tuli maailmaan sitä varten, että rikkomus tulisi suuremmaksi. Mutta missä synti on tullut suureksi, siellä on armo tullut ylenpalttiseksi.

1.Joh.5:3
Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa.

Sit vähän kaanaan kieltä loppuun. 
Tullaan ristin juurelle syntiemme kanssa ja jätetään ne sinne. Jeesuksen veri on vuodatettu juurikin niiden syntien päälle, jotta lumenvalkoiseksi tulisivat ne. Jumalan armossa ja laupeudessa saadaan jatkaa matkaa ja antaa anteeksi myös meitä vastaan rikkoville, sillä onhan meillekkin anteeks annettu. 

Suomennos: Jumala oikeesti rakastaa teitä, joten rakastakaa takasin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.