maanantai 4. kesäkuuta 2012

sekaviaajatuksiajärjestäjatunteista


Täs on sellanen aihe, mistä on paljon puhuttu, mutta kovin paljoa ei oo tullu vastaan kirjallista materiaalia. Kavereiden kanssa tässä taas yks ilta aiheesta juteltiin ja sillo taisin mennä lupaan, että kirjotan aiheesta blogiin. Alotin kirjottaa ajatuksiani aiheesta heti seuraavana päivänä, mut samalla ymmärsin miks materiaalia ei oo tullu vastaan :D 

On meinaa todella vaikeeta laittaa järkeä ja tunteita yhtään minkäänlaisiin raameihin. Oikeastaan se on mahdotonta. Joten sitä en edes yritä. Useampaan kertaan palasin tän tekstin pariin ja aina muokkasin, ku oliki joku uus näkökulma tai ajatus tullu. Tästä syystä tekstin julkasu vaan siirty ja siirty, mut selittelyt siksee..

Se, mitä itse aiheesta olen ymmärtäny elämän kautta, on mun omia mielipiteitä ja havaintoja. Ja niiden pohjalta myös kirjotan tän postauksen. Saatte yhtyä mielipiteisiin, mutta mielelläni otan vastaan kommentteja erilaisista mielipiteistä ja näkemyksistä. 

Voidaan huomata, että naiset ovat enemmän tunnepainotteisia ja miehet taas järkiajattelijoita. 

Ja niin se mielestäni kuuluukin olla. Mies perheen päänä kantaa vastuun asioista mitkä koskettavat koko perhettä, joten ne päätökset vaativat järkeä. Naisilla on ominaisempaa omata emotionaaliset luonteenpiirteet, sillä äiteys (konkreettisesti tai kuvainnollisesti) vaatii empatiaa ja tilanneherkkyyttä. 

Mutta tämä yhteiskunta on vääristänyt naiselle ja miehelle ominaiset roolit jo vuosikymmeniä sitten. Kun sodat suomessakin päättyivät ja miehet palasivat rintamalta kotiin, he joutuivat huomaamaan, että naiset ovat vieneet heidän asemansa perheessä (pakon edessä). Naiset tekivät perheen kaikki raskaimmatkin työt ja kantoivat vastuun perheen asioista sillä aikaa, kun miehet olivat pitkiä aikoja pois kotoa. Tästä seurasi se, (yleistettynä) että miehet passivoituivat ja naisen rooli perheen päänä vahvistui. 

Yhteisö, missä elät, vaikuttaa todella paljon siihen, kumpi piirre, tunne vai järki vahvistuu itsessäsi. Ihminen myös pystyy itse vaikuttamaan siihen, millaisen kuvan itsestään haluaa antaa muille.

Ihmisellä on myös paljon arjen kokemusten kautta tullutta tietoa, jota kutsutaan arkijärjeksi. Mutta juuri sen takia, että se pohjautuu oman elämän kokemuksiin, sitä ei voi pitää yleistettävänä tietona. Tunneäly ilmenee taas sosiaalisessa lahjakkuudessa, kuten vuorovaikutustaidoissa. Tunneälyä on myös henkilöllä, joka osaa käsitellä tunteitaan kulloisiinkin olosuhteisiin sopivalla tavalla ja on kykenevä sekä havaitsemaan muiden tunteita että olemaan empaattinen.*

Niin sanottu maalaisjärki on asia, mitä arvostan käytännön ihmisenä älyttömän paljon. Kun siis puhutaan järkevästä ihmisestä, mielestäni enemmänkin käsittää maalaisjärjen omaavan, kuin kirjaviisaan. Eli vaikka sulla ei ole koulutodistus kiitettävillä varustettu, voit omistaa maalaisjärjen laudaturin.  

Oma mielipiteeni on se, että elämä on huomattavasti helpompaa tänä päivänä, kun osaa kohdata omat tunteet järjen kanssa. En halua tukahduttaa tunteitani, mutta paljon turhia tunteita, jotka vie aivan liikaa kapasiteetteja tuloksetta, pystyn siirtään sivuun. Rukouksen avulla monet tilanteet, missä esim. kateus, katkeruus ja katumus, on voitettu ja balanssi palautettu. Se, että sisimmässä on rauha, joka ei järky vaikka tunnealueelle hyökättäiski, on yksinomaan Jumalan pitkän työn kautta olevaa tulosta.

Loukkaantumisen toleranssi kasvaa, kun itsetuntemus on hyvä. Vaikka toinen yrittääkin loukata, niin pystyt sanomaan realistisesti, että onko väite paikkansa pitävä vai ei. Jos on, niin järjen avulla pystyt sen perustelemaan, jos väite on valhe tai väärinkäsitys, niin pystyt myös siinä tilanteessa perustelemaan, että mikä on totuus.
Rehellisesti pystyn sanomaan, että en ole loukkaantunut kenellekään moneen vuoteen. Sillä vuosia takaperin Jumala sai aloittaa itsetuntoni ja itsetuntemukseni (huomaa näiden asioiden ero) rakentamisen alusta ja koska ne on vahvalla pohjalla, niitä ei myöskään kovin helposti horjuteta.

Jumala on meihin jokaiseen asettanut tunteet ja järjen. Meidän vastuulla on se, kumpaa pönkitämme ja miten niiden kanssa toimimme. Vaikka tunteita on, niiden mukaan ei silti tarvitse toimia.

Mutta sen vaan sanon että; Katso, tämän ainoastaan olen löytänyt: että Jumala on tehnyt ihmiset suoriksi, mutta itse he etsivät monia mutkia. (Saarn. 7:29)


*Ekström, Leena, Leppämäki, Päivi & Vilén, Marika 2002. Vuorovaikutuksellinen tukeminen – sosiaali ja terveysalalla. 

Ps. Kiitän ystävien ajatuksia avaavista kommenteista ja palautteesta tän tekstin ja ylipäätään aiheeseen liittyvien keskusteluiden suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.